joi, 25 decembrie 2014

Tineri creștini luptă pentru păstrarea tradiției strămoșești de 7 ianuarie - Nașterea Domnului. 30 mii foi volante distribuite prin Moldova cu tema: ”În Moldova azi nu este nici un fel de crăciun”.

Moldova trăiește în aceste zile un paradox profund, legat de sărbătoarea Crăciunului pe 25 decembrie. Un paradox plin de relativizm și confuzii. Atît Mitropolia Moldovei cît și cea a Basarabiei sunt de stil vechi. Iar sărbătoarea nașterii Domnului ține de calendarul bisericesc pe 7 ianuarie. Apare întrebarea: de unde atîta zarvă cu Crăciunul (Nașterea Domnului) pe 25 decembrie?
Toată presa și guvernarea au substituit Biserica din Moldova ! Au votat anul trecut zi de odihnă - 25 decembrie și astfel impun subtil majoritatea societății de stil vechi să serbeze pe nou. Au angajat în acest sens și propaganda titanică a presei, în timp ce Biserica tace. Oare asta nu e un amestec în treburile Bisericii,  pentru a induce societății  o altă tradiție, o tradiție care ar dezrădăcina tradiția milenară de 7 ianuarie? Da, noi nu interzicem nimănui să serbeze Crăciunul pe 25 decembrie sau în altă zi. Dar în particular, nu peste calendarul Bisericii. Ce ar fi dacă Biserica ar organiza alegeri parlamentare, dincolo de legislația statului sau ar serba ziua independenței iarna, ignorînd statul? Ar fi o absurditate! Așa e și cu acest crăciun comercial și distractiv de pe 25 decembrie. Cineva ar putea spune de unele  Biserici  de la noi care serbează  pe stil nou și pe stil vechi crăciuul, fără ca să știe că este o serbare cu păcat și o tradiție străină ortodoxiei. Nimeni din noi nu-și serbează ziua de naștere de două ori. Atunci de ce să facem rîs din Nașterea Domnului după poftele noastre? De-am fi în Romînia sau Grecia,  unde toată Biserica a trecut la stilul nou, ar fi cu totul altceva. Dar acuma ne rămîne să  rămînem fideli ascultători tradițiilor noastre strămoșești și să facem ascultare de Biserică, lăsînd   manipularea presei și  plăcerile noastre la o parte.
Cu iertare, Diac. Ghenadie Valuța

Un comentariu: