duminică, 5 octombrie 2014

Atenţie ! Campania de ponigrire a Bisericii continuă. Pentru cîteva cazuri, trebuie să tragem ruşine cu toată Biserica. Totuşi peste 85% din preoţi trăiesc la limită sau cu "scîrţ". De ce nimeni nu-i vede ?


Cartierul preotilor rezidentiali

  - Un atac al forţelor  homo-europene  îndreptat împotriva Bisericii, exact acum cînd ea pe 3 septembrie a ridicat iarăşi vocea şi a tras alarma cu privire la programul guvernării de propagare socială a imoralităţii şi a  intereselor homosexualilor din Moldova. De ce anume acum homo-europenii moldoveni sparg tăcerea cu Mitropolitul Vladimir, cu Episcopul Marchel şi cu alţii ???  Dar să vedemcu cu ce ne surprind...

RISE Moldova a investigat afacerile și proprietățile ascunse ale celor mai cunoscuți preoți din capitală. La casele lor de lux am găsit sediul Reprezentanței în Moldova al gigantului chinez ZTE Corporation, Reședința ambasadorului Italiei în Republica Moldova, dar și sediul unor școli și grădinițe private.

Preotul Ioan Ciuntu de la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla” locuiește într-o casa boierească, modernă, cu suprafața de 280 m.p., situată în apropierea Universității de Stat din Moldova. Locuința este înscrisă pe soția lui, Elvira, care mai nou, figurează printre fondatorii Mitropoliei Chișinăului şi a Moldovei de Răsărit, o instituție religioasă înregistrată la Ministerul Justiție la 17 ianuarie 2014 și care a generat dispute aprinse în spațiul clerical autohton. Datele de la CADASTRU, arată că Elvira Ciuntu a moștenit imobilul de la părinți, anul trecut, prin certificat de moștenitor legal.

Casa lui Ciuntu, Reședința ambasadorului Italiei
La sfârșitul anului 2002, preotul Ioan Ciuntu a început să-și construiască un palat pe str. Frumoasa din cartierul rezidențial de la „Telecentru”. Conform fișei cadastrale, casa cu două niveluri și mansardă, cu suprafața exterioară totală de 587 m.p. a fost finalizată pe 18 iunie 2014. Datele oficiale ale ultimei estimări din 2005 arată că imobilul valora 4 milioane de lei, iar în prezent, potrivit experților imobiliari, valoarea reală a imobilului depășește suma de 12 milioane de lei.
Acum această locuință servește drept Reședință pentru Enrico Nunziata, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, unde, chiar săptămâna trecută, acesta a organizat o recepție de degustare a produselor italiene. Însă proprietar al imobilului rămâne a fi familia Ciuntu. Tot pe str. Frumoasa preotul a mai avut o casă mai mică, moștenită de la părinți, pe care însă a vândut-o în 2003.
Preotul Ioan Ciuntu: „Da poate fi și reședința Patriarhului și a Papei de la Roma. Și? Casele sunt legale. Îmi pare rău că vă ocupați cu lucruri murdare . Cu ce ocazie trebuie să vă dau lămurire pentru viața mea, pentru mașina mea, pentru casa mea? Pentru asta sunt organele de resort. Noi avem pentru fiecare bănuț de unde i-am primit și unde i-am cheltuit”.
În zona afacerilor, Ioan Ciuntu deține 47,5% din capitalul social al societății comerciale „Calea spre lumină” SRL, companie care desfășoară activități de tipărire a cărților și fabricarea articolelor din lemn. Asociați în această firmă este și protoiereul Anatolie Balan, cu 47,5% și Mitropolia Basarabiei, cu 5% din capitalul social. „Calea spre lumină” SRL își are sediul juridic pe adresa unde este situată Parohia „Soborul sfinților mari voievozi” din or. Hâncești. Detalii, AICI
Casa preotului Bazatin, gazdă pentru o grădiniță și o corporație chineză
Și Valeriu Bazatin, parohul bisericii „Sf. Mucenic Valeriu” din sect. Râșcani al capitalei, deține o casă de milioane în aceeași zonă rezidențială unde, pe lângă reședința Amabsadorului Italiei în Republica Moldova, se mai găsește cea a Ambasadorului SUA, Azerbadjanului, Cehiei, Republicii Populare Chineze. Mai exact, imobilul de circa 180 m.p., evaluat oficial, în 2005, la peste 1,6 milioane de lei, figurează pe numele soției acestuia, Ala Bazatina, care l-a primit donație în 1990. Detalii, AICI
Bazatin-casa-gradinita-(1)Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), în casa familiei Bazatin își are sediul juridic reprezentanța în Republica Moldova a „ZTE Corporation”, o companie chineză care se numără printre cei mai mari producători mondiali de echipamente de telecomunicații. Activitatea de bază declarată a reprezentanței companiei chineze este cea „de cercetare a pieței și de sondaj al opiniei publice”. Detalii, AICI
Actualmente, prin casa familiei Bazatin se zbenguie câțiva zeci de copii. De câțiva ani aici își desfășoară activitatea o grădiniță privată. Administrația grădiniței spune că mai primește și acum scrisori și facturi adresate reprezentanței „ZTE Corporation”.
Preotul Valeriu Bazatin: Cu ZTE Corporation a fost cândva. Acum e altceva acolo, e o grădiniță. Eu am casă că mi-a dăruit-o socrii. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat așa cuscri”.
bazatin preot
Preotul Valeriu Bazatin alături de soția sa, Ala. Foto: ok.ru
Totodată, în casa familiei Bazatin își are sediul juridic și SRL „Bazat-Cons”, firmă în care administrator și fondator unic este însuși Valeriu Bazatin (Detalii, AICI). La rândul său, acest SRL figurează în calitate de proprietar al bisericii „Sf. Mucenic Valeriu” din str. Bogdan Voievod, acolo unde slujește părintele Valeriu, dar și al terenului de 25 de ari pe care a fost construit lăcașul. Detalii, AICI
De menționat că lanțul de spații comerciale de lângă poarta bisericii care servesc și drept gard, la fel sunt proprietatea SRL „Bazat-Cons” și sunt date cu chirie agenților economici. Tot aici, potrivit datelor CÎS, își au sediul juridic două bănci comerciale și un SRL.
Ce spune preotul?
Valeriu Bazatin: Ascultați ce spune preotul, dar nu faceți ce face el. Așa scrie și în Sfânta Scriptură. Preotul se hrănește de la altar. Nu-i drept că biserica trăiește doar cu veniturile bisericii. [...] Eu sunt preot de prin anii 70. Dacă atunci biserica era luată în râs de jurnaliști, dansau după cum le cânta puterea sovietică, acum a venit democrația, libertatea, și m-am gândit că e sărbătoare și pe strada mea. Dar eu mă uit că noi iarăși suntem criticați de jurnaliști. Jurnaliștii vorbesc nu din numele lor, dar la comanda cuiva. Privesc cum îl critică pe Ceaușescu. Arăta în ce lux trăiește. Eu, în mine, judecam jurnalistul respectiv. Măi, asta-i împăratul țării. Cum el trebuie să trăiască cu o „cufaică” într-o colibă? Împăratul țării tot timpul a trăit în lux cu toate bunătățile…”.
Zosima-ToiaLa casa preotului Toia: „We missed you”
Pe aceeași stradă cu familia Bazatin, la o aruncătură de băț distanță, deține un imobil impunător și protopopul de Chișinău Zosim Toia, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din or. Durlești.
Mesajul cu litere de-o șchioapă scrise pe foi cu carioce de diferite culori și lipite pe ușa de la intrare te întâmpină încă din drum – „We missed you” (ne-ai lipsit – trad. din eng.). Dar poarta e încuiată. La interfon ne răspunde o doamnă. Într-o română cu un puternic accent englezesc ne spune că nu știe cine este Zosim Toia și nici unde îl putem găsi.
Cu intrarea sub o arcadă sprijină de două coloane simbolice, un turn centrat și gratii la ferestrele de la primul nivel, casa lui Zosim Toia se înalță mult mai semeț decât suratele sale din preajmă. Potrivit datelor cadastrale, cele două niveluri și mansarda au o suprafață exterioară totală de aproape 350 m.p., și valorează, oficial, circa 2,2 milioane de lei, adică un preț de cel puțin trei ori mai mic decât cel real de piață.Detalii, AICI
Imobilul din zona rezidențală „Telecentru” nu este unica proprietate a protopopului Zosim Toia. Acesta locuiește, împreună cu familia, într-un alt imobil cu două niveluri, pe aceeași stradă cu Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru (Zosim Toia slujește în cadrul Miropoliei Moldovei). Situată în sect. Buiucani al capitalei, la un cartier distanță de Parcul Dendrariu, casa figurează pe numele parohului și al soției acestuia, Emilia. Aceasta are o suprafață de peste 200 m.p., împreună cu cele două construcții accesorii. Reporterii RISE Moldova l-a contactat pe preotul Toia pentru a preciza din ce surse financiare și-a construit imobilul de lux. „Eu nu cred că sunteți din presă. Acum vorbiți cu Papa de la Roma, mă credeți? La revedere!”.
Preotul Borșevschi, vecin cu agentul proxy al mitropolitului
Tot în zona rezidențială „Telecentru”, lângă un bloc locativ cu trei etaje, lângă care „lenevesc” două BMW-uri, un Renault și-o Mazdă, și un „templu” înconjurat de un gard cu înălțimea de circa 6 metri, și-a construit o casă cochetă cu elemente rustice Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău. Acesta îl are ca vecin pe Oleg Popov, președintele clubului Porsche Moldova și persoana de la care Mitropolitul Vladimir și Fiodor Roșca, duhovnicul Mănăstirii Ciuflea, și-au cumpărat, în acest an, câte o vilă de lux în pădurea din s. Ruseștii Noi, Ialoveni. Detalii, AICI
Imobilul cu un nivel și mansardă este proprietatea preotului și a soției acestuia, Nona, și are, potrivit datelor cadastrale, o suprafaţă exterioră totală de peste 280 m.p.. (Detalii,AICI) Oficial, imobilul este evaluat la aproape 2,2 milioane de lei. Tot în această regiune, pe str. Drumul Viilor, familia Borșevschi deține un apartament de 90 m.p., estimat la peste 650 000 de lei.
Preotul Pavel Borșevschi„Parohia mi-a construit casa. La Parohie nu m-a învinuit nimeni, să mă întrebe: de ce ai așa casă? – pentru că așa mi-ați făcut-o voi. De ce așa mașină? – pentru că mi-ați cumpărat voi. De ce pantofii sunt așa? – pentru că voi mi-ați luat. Parohia trebuie să-mi facă casă pentru că mie statul nu-mi dă salariu. […] 50% din venitul meu l-am lăsat la biserică pentru necesitățile pe care le are Parohia”.
„Comidor Grup” SRL, afacerea fiului
Tot pe numele familiei Borșevschi figurează și o construcție nefinalizată de 1 000 m.p., care urmează să fie sediul Centrului Social pentru Copii și Tineri cu Dizabilități – Agapis, amplasat în sect. Botanica al capitalei, lângă biserica în care părintele Borșevschi slujește.

Lazar Borsevschi
În 2005, preotul Pavel Borșevschi a mai intrat în posesia unei case de locuit din sect. Buiucani, prin intermediul unui contract de înstrăinare, cu condiţia întrețineri pe viaţă a pensionarei Marina Petrachi, născută în 1927. Locuința este situată pe str. Ion Neculce, 41, și este estimată oficial la aproximativ un milion de lei. (Detalii, AICI ) La această adresă, fiul său, Lazăr Borșevschi, care slujește și el la Biserica „Sf. Dumitru”, a înregistrat întreprinderea moldo-română „Comidor Grup” SRL, firmă care se ocupă cu comerțul băuturilor alcoolice, fabricarea pâinii și desfășurarea activităților de turism. Lazăr Borșevschi deține 50% din capitalul social al companiei, iar altele 50% aparțin cetățeanului român Cornel Boeru, care dirijează afaceri în zona Brașovului. Detalii, AICI
Preotul Pavel Borșevschi: „Feciorul slujește împreună cu mine. El a vrut să facă un business cu un coleg de la Brașov. O covrigărie…, dar n-au mai făcut nimic”.
Mitropolitul Vladimir: Biserica nu face comerț
ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove a menționat în teza sa de doctor în economie că: „Biserica cu activităţi comerciale nu se ocupă”, asta în timp ce el deține 35% din capitalul firmei Lada-Ton SRL, o companie care prestează în special activități de cercetare a pieței și de reparație a autovehiculelor, iar în decembrie 2013, Mitropolitul împreună cu duhovnicul mănăstirii Ciuflea, Fiodor Roșca, au creat firma de construcții Lemn Construct Prim SRL. Detalii, AICI
Iurie Sanduţa, Nicolae Cuşchevici

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu